26 Kasım 2014 Çarşamba

Koyun Baba Türbesi / ANKARA / KALECİK / Koyunbaba Köyü

Türbenin Yeri: Koyun Baba Türbesi, Ankara İli Kalecik İlçesi Koyunbaba Köyü yakınında bulunan mezarlık içindedir. 
Koyun Baba Türbesi
Koyun Baba Kimdir: Koyun Baba, Koyunbaba köyüne adını vermiş ermiş bir kişidir. Burada çobanlık yaparak geçimini sağlamıştır. Dürüstlükleri ve doğruluklarıyla biline üç kardeştirler. Bunlardan biri Çorum Osmancık’ta, diğeri ise Ankara “Koyun Pazarı”nda ayakkabıcılık yapmaktadır.

Türbenin Durumu: Türbe daha önceleri bir mezar şeklindeyken, 1976 yılında dikdörtgen planlı betonarmeden basit bir türbe olarak inşa edilir. Bu türbe de 2006 yılında tekrar yenilenir.

Ziyaret Nedeni: Türbe özellikle çocuğu olmayan kadınlar tarafından ziyaret edilir. Çocuk olduğunda erkek olursa Seyyit Ahmet, kız olursa Satı adı verilmektedir. Bu uygulamaya “Çocuğu Satmak” denir ve adak olarak kurban kesilmektedir.

Menkıbeler: 1-) Koyun Baba hakkında anlatılan bir söylence ise Anadolu’da benzerlerini işittiğimiz bir menkıbedir.
Koyun Baba kardeşini ziyaret için Ankara’ya gider ve yanında mendiline koyduğu taze sağılmış sütü hediye olarak götürür. Ayakkabıcı olan abisinin dükkanına geçer, hediyesini askıya koyar ve muhabbete başlar. O sırada dükkana bir bayan girer, Koyun Baba’nın gözü bayana takılınca askıdaki mendilden süt akmaya başlar. Abisi durumu hemen anlar ve kardeşine şöyle seslenir. “Kardeşim, köyde dağın başında ermişlik kolaydır, asıl bunu şehirde yapmak zordur” deyince Koyun Baba çok utanır ve tövbe edince mendildeki sütün akması durur. Hemen köyüne döner ve koyunlarının başına geçer…  
       
Kaynakça: www.kalecik.com.tr

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder